Чому одні досягають багато чого, а інші не можуть і з місця зрушити? Що впливає на нашу віру в краще? Про це йшлося у програмі «Зцілення любов’ю» з ведучою психологом Тетяною Писаренко.

Якщо раніше можна було якось планувати своє майбутнє, то зараз у багатьох з'явився певний страх. Люди не знають, чого їм чекати від завтрашнього дня. Як в такій ситуації повірити в краще?

В Біблії є вірш про те, щоб ми не дбали про завтрашній день. Звичайно ж, це не означає, що ми повинні бути безпечними. Ні. «Не дбали» означає, щоб ми не переживали про завтрашній день, не відчували стрес, страх, хвилювання та тривогу.

У нашому організм є певний резерв міцності, який допомагає нам справлятися з усіма стресовими ситуаціями протягом дня. Потім настає ніч, за час якої ми повинні відпочити та відновитися. І далі настає новий день з новим резервом міцності. Що буде, якщо ми будемо переживати заздалегідь? Вночі ми не зможемо відновитися. Бог допускає в нашому житті турботи, певні переживання, але також Він закликає нас не хвилюватися про це заздалегідь. Адже на кожен день є достатньо ресурсів прожити цей день.

Зараз у період карантину рівень тривоги у багатьох зріс. Люди більше боятися не про сьогоднішній день, а про своє майбутнє в цілому. Як бути в такій ситуації? Чи потрібно планувати своє майбутнє? Звісно. Чи потрібно поступати усвідомлено? Так. Тоді чому люди з побоюванням дивляться в майбутнє?

Причина № 1: Занижена самооцінка. Люди не вірять у свої сили, не вважають себе гідними кращого, неусвідомлено занижують свої здібності та таланти. І, звичайно ж, не довіряють Богу своє життя.

Причина № 2: Неправильні установки, які заважають рухатися. Можливо, в дитинстві вам говорили, наприклад, що дівчатка не можу домогтися успіху. І ось ця дівчинка виростає і розуміє, що це заважає їй рухатися вперед, і тепер потрібно усвідомлено поміняти ці установки.

Причина № 3: Бояться чужої думки. А що скажуть люди або певна особа? Ця залежність від інших забирає у людини енергію вірити в майбутнє і рухатися вперед.

Чи можу я повірити в краще, якщо я не впевнений в собі? Ні. Що ж робити?

Порада № 1: Треба зрозуміти, хто я насправді. Усвідомити, що я особлива, дивовижна, унікальна людина, створена Богом. Такої, як я, більше не буде.

Порада № 2: Формувати в собі любов та цінність до себе. Дозволити собі висловити свою думку, не боячись бути засудженим. Адже кожна людина має право мати свою думку.

Порада № 3: Прийняти себе. Це той фундамент, на якому будується все твоє життя.

Наостанок, ведуча зробила висновок, що у кожної людини є потреба - мати правильну самооцінку, розуміти свою цінність, бути значущою, прийнятою та справжньою. Всі ці якості самодостатньої людини, яка слідує своїм принципам, переконанням і робить все, щоб розкрити свої таланти та покликання. І тільки така людина без побоювання зможе дивитися в майбутнє та вірити в краще.