Чому ми змушені видавати себе не того, ким є насправді? Як бути самим собою без втрат? Про це йшлося у програмі «Зцілення любов’ю» з ведучою психологом Тетяною Писаренко.

Кожен з нас може виділити свою причину, усвідомити та працювати над нею, щоб змінити своє життя.

Причина № 1. Бажання комусь сподобатися. Прагнення відповідати запитам, які диктує соціум і люди навколо нас, а також бажання бути прийнятим і значущим.

В підлітковому віці виникає потреба самореалізуватися. Проблеми можуть виникнути, якщо:

  • Поруч немає людей, які допоможуть нам зрозуміти, хто ми є насправді.
  • Мамо і тато постійно нас з кимось порівнюють.
  • У батьків завищене очікування.
  • Вони пригнічують і постійно помічають одні тільки недоліки.

Що відбувається з підлітком, коли він стикається з такою поведінкою дорослих? Він починає прикидатися, робити невластиві йому речі, чинити всупереч своїм бажанням, бо інакше його не приймуть.

Причина № 2. Звичка бути не тим, ким ти є. З цього стану дуже складно виходити. Адже з одного боку, всі звикли до образу людини, а з іншого – вона сама не знає себе справжню. Через це удавання конфлікт всередині ще більше зростає і починає роз'їдати. І чим старша людина, тим складніше з цим жити та страшніше зважитися на зміни.

Причина № 3. Страх. Люди обирають різні ролі та грають їх. Зазвичай, на роботі вони одні, а вдома - інші. Бо на роботі вони бояться втратити перед іншими своє «обличчя», а вдома - ні. Адже вдома у них є влада над сім’єю, яка фінансово від них залежить. Так виходить, тому що людина не вміє правильно висловлювати емоції, вирішувати конфлікти та взаємодіяти з людьми. Оскільки довго вона теж не може прикидатися, то обирає безпечне для себе місце, де вона справжня – свій будинок.

Що потрібно робити?

  1. Визнати, що є проблема і записати її на папері: що, де, з ким, в яких ситуаціях я повожуся не так?
  2. Навпроти кожної ситуації записати, чому я це роблю, і зробити 2 відгалуження. 1. Чого я боюся насправді? 2. Що я відчуваю, якщо перестану прикидатися?
  3. Записати свої сильні та слабкі сторони. Коли ви це зробите, у вас складеться картинка, що і як ви робите. Виявиться, що свої слабкі сторони ви намагаєтеся приховати.
  4. Потрібно зробити фокус не на тому, щоб постійно виправляти свої слабкі сторони, а на посилення своїх сильних сторін і опрацюванням слабких.

Наостанок, ведуча порадила радіослухачам запросити собі в помічники та наставники Господа Бога. Щоб Він дав вам змогу побачити ваші слабкі й сильні сторони та допоміг стати справжніми, такими якими Він вас створив.