Люди відчувають цілий спектр різних емоцій. Вони радіють, сумують, відчувають відразу, дивуються, зневажають та багато іншого. Емоції – це невіддільна частина єства кожної людини. Тому не дивно, що Біблія має вказівки з цього приводу. У Посланні до Римлян написано: «Радійте з тими, хто радіє, і плачте з тими, хто плаче». Або іншими словами – поділяйте емоції з іншими людьми.

Наприклад, на весілля та дні народження гості приходять, щоб разом порадіти та привітати винуватця урочистості. А на похорон та поминки люди приходять, щоб розділити з родичами померлого гіркоту втрати, біль та разом поплакати.

Чому важливо поділяти один з одним емоції?

Причина № 1: Людина за своєю природою соціальна. Їй потрібні інші люди. Важливо бачити інших людей, мати з ними спілкування та стосунки. Саме тому, коли Бог створив Адама, Він також створив йому помічницю – Єву. Знаєте, яке найсуворіше покарання у в'язниці? Поодинока камера, коли поряд немає людей, які б сказали: "Я тебе бачу".

Причина № 2: Людині важливо знати та відчувати свою важливість та цінність. Їй необхідне підтвердження, що іншим є до неї справа. І дуже важливо щодня мати це підтвердження.

Причина № 3: Це важливо і корисно, як для самої людини, так і для її оточення. Тому треба вміти радіти за когось і співпереживати. Це триматиме наше серце в тонусі, а заздрість під контролем.

Бонус! Коли людина щиро радіє за інших, вона підпускає цей успіх до себе та долучається до нього.

Що робити, коли у друга трапилася радість, а радіти за нього не дуже хочеться? Якщо не хочеться радіти, швидше за все цьому заважає заздрість. А як усі знають, заздрити шкідливо. Це токсична емоція. Що робити у такому разі?

Порада! Потрібно сказати: «Господи, дякую Тобі, що мене оточують успішні люди».

Адже, яка людина може щиро похвалити іншу? 1. Та, яка за статусом вища. 2. Яка може реально тебе оцінити та дати тобі оцінку. 3. Яка не розсиплеться від того, що тобі добре. 4. Яка духовно багата та впевнена у собі.

Як досягти стану, щоб радіти за інших та вміти надавати підтримку?

Потрібно почуватися добре та думати про себе позитивно. Тоді ти зможеш бачити людей також хорошими та будеш здатний за них порадіти. А чим більше ти щиро радітимеш за інших, тим більше зростатимеш сам.

На завершення програми гість підбив підсумок, що Бог дуже цінує справжнє, якісне, щире спілкування між людьми. А ось заздрість, обговорення, лихослів'я не цінується Господом.