Хочеться гарних змін, але нічого не відбувається? Може варто почати зі своїх думок? Про це йшлось в «Програмі YOU» з ведучою психологом Юлією Юр'євою.

Ми всі про щось мріємо і чогось хочемо. Але деякі люди отримують бажане, а інші - ні. Чому? Причин може бути багато, і одна з них - це ми самі. У підсвідомості нашої психіки закопано багато різних думок, установок, заборон, які утримують нас від бажаного. Ми можемо навіть не усвідомлювати, що ці переконання у нас є. Адже вони знаходяться десь в глибоко, і звідти керують нами. А ми їм підкоряємося і робимо все, щоб ці переконання підтвердити.

Наприклад, сім'я в 30-х роках пережила розкуркулення. Люди отримали психологічну травму і придбане переконання, що достаток - це зло. Минуло одне покоління, друге. Начебто вже все позаду. Але ні. Третє і четверте покоління, які безпосередньо начебто не постраждали, все одно з дитинства отримують від своїх батьків, дідусів інформацію, що не можна мати гроші. І потім у дорослому житті ці люди не можуть зрозуміти, чому у них не виходить заробляти. А вся справа в тій установці, яку вони прийняли в дитинстві.

Ми знаємо, що автоматично нічого не йде з нашої підсвідомості. Тоді що зробити?

  1. Взяти листок паперу і написати все переконання, приказки, які говорили вам в дитинстві, і які чомусь врізалися вам на згадку. Це ті установки, які в вас колись помістили і які впливають на ваше життя. Річ у тім, що з 3 до 7 років дитина дуже сприйнятлива до дорослих. У неї ще немає критичного мислення, тому все, що говорять дорослі, безперешкодно заходить у дитину та осідає в її підсвідомості.

Ці установи стають основою основ у сфері грошей, фінансів, взаємовідносин, відносин до себе. Також багато переконань несуть в собі страхи, руйнування і програмування на невдачу. Людина виростає і не може рухатися вперед, тому що у неї десь глибоко в підсвідомості засіла чиясь думка, фраза, установка. Наприклад, «любов – зло», «не смійся - плакати будеш», «краса вимагає жертв», «всі чоловіки - нехороші» і так далі.

  1. Спробуйте згадати, скільки вам було років, коли ви вперше це почули та хто вам це сказав. Не переживайте ваша психіка сама вам підкаже, коли та за яких обставин це було. Швидше за все ви виявите, що за цими фразами стоять батьки, вихователь, учитель, сусідка, дідусь чи бабуся. Так ви зрозумієте, що це не ваші переконання, але вони рулять вашим життям.
  2. Потрібно шукати себе. Розгляньте кожну фразу з позиції дорослої людини. Припустимо ви розумієте, що не згодні з переконанням. Наприклад, що «в нашій країні не можна чесно заробити гроші». Ви дивитесь навколо і бачите, що можна. Значить ви засуджуєте це переконання і формуєте своє, що в нашій країні МОЖНА заробляти великі гроші чесно. Такі переконання потрібно записати та кілька разів промовити, адже тепер вам потрібно заново прописати в мозку нову думку. А для цього потрібен час і зусилля.

Наостанок, ведуча зробила висновок, що мрії для того й існують, щоб збуватися і робити нас щасливими. Якщо цього не відбувається, потрібно шукати причину та обов'язково її опрацьовувати.