Що таке маніпуляції? Як їх виявити в шлюбі та як їх позбутися? Про це йшлось в програмі «Формула сім'ї» з ведучим Алексієм Травниковим та гостем - Вікторією Андросовою, сімейним консультантом, психологом, арттерапевтом, автором та тренером курсу "Маніпуляція від А до Я".

Маніпуляція - це спосіб впливу на досягнення чогось свого, того, що інша людина не збиралася робити або давати по своїй волі. Або іншими словами, маніпуляція - це ігнорування волі іншої людини.

Прохання - це теж спосіб впливу, при якому людина може подумати та самостійно вибрати, що їй робити. Вона може сказати «ні». Це і відрізняє прохання від маніпуляції, де маніпулятор робить все, щоб отримати бажане і позбавляє фактичного права вибору.

Поле маніпуляції - це наші емоції. Маніпулятор хоче викликати емоції та почуття: жалість, співчуття, милосердя (особливо у християн), страх, провину, сором. Маніпуляцію не завжди видно, але після неї людина зазвичай відчуває дискомфорт. Їй погано, боляче, образливо. Вона вибита з колії, після чого нею вже легше маніпулювати. Наслідки маніпуляції: знецінення та втрата довіри. Саме це руйнує стосунки.

Як до шлюбу зрозуміти, людина - маніпулятор чи ні? Порада: потрібно або відмовити, або щось взяти та подивитися, як людина буде реагувати. Якщо вона почне відкрито обурюватися і говорити про своє невдоволення, то все добре. А якщо вона почне миритися і потім домагатися свого своїми методами, то це - маніпулятор.

Види маніпуляції в сім'ї:

  1. Тиск та пресинг. Тиск може бути прямим або непрямим.
  2. Емоційний шантаж. "Якби ти мене любив, то ... зробив би ... купив би ...". Або людина плаче, дивиться у вікно, не відповідає ні на які питання. Також може бути істерика.

Як протистояти маніпулятору? Цей спосіб називають «закритість або відсторонення». Наприклад: людина мовчить і не хоче пояснювати що відбувається. У цьому випадку правильно буде сказати: «Я не знаю, що з тобою відбувається. Може ти хочеш побути наодинці та розібратися. Я йду на кухню. Захочеш поговорити, двері відкриті, я на тебе чекають ». Та піти, нічого не випитуючи.

Топ -3 практичні поради від психолога.

  1. Не піддаватися на маніпуляцію. Типу, «якщо ти мені не даєш, я не буду щасливою». Треба пам'ятати, що ця дія щастя не принесе. Ви будете щасливими від того, що у вас будуть здорові відносини.
  2. Чоловікові складніше будувати діалог та визнати, що всередині щось не те. Йому може допомогти третя незацікавлена ​​особа: пастор, психолог, друг.
  3. Пам’ятайте, що всі проблеми можна вирішити, коли люди починають спілкуватися та обговорювати свої проблеми. Важлива відкритість та чесність.

На останок ведучий підкреслив, що поле маніпуляції – це емоції, а  спосіб їх подолання – це розум. Тому, щоб позбутися маніпуляції, потрібно включати свою свідомість. Реагувати не автоматично, а з розумінням та усвідомлено.