Руйнівна поведінка або активність, необхідна для життя? Час з християнським психологом. Про це йшлось в «Програмі YOU» психолога Юлії Юр'євої.

Існує два види агресії: негативна та позитивна. Негативна агресія може бути руйнівною та токсичною, а позитивна – це та, яка дає нам сили та можливість жити. Тому, коли заходить мова про агресію, потрібно розібратися, яка це агресія та не поспішати з висновками. Як визначити?

Якщо ти захищаєш себе, свою територію, своє право на життя – це нормальна агресія. Новонароджена дитина будь-що, одразу кричить. Вона вимагає їсти, їй мокро, вона хоче на руки. Коли сусід о 12 ночі заважає спати, і ти йдеш та виказуєш по-дорослому, без образ, посилаючись на Закон України – це нормальна агресія. Ти захищаєш свою потребу в сні. Захищаєш себе і при цьому не руйнуєш іншу людину.

Неправильна агресія – це коли ми порушуємо чужі кордону, коли комусь чи навіть собі завдаємо шкоди. Буває випадки, коли ми сердимося на когось, але не можемо виплеснути цей гнів, тоді цей гнів ми направляємо на себе.

Позитивна агресія має кілька функцій: виживання, зростання та розвиток.

  1. Виживання. Наприклад, людина складається з клітин, клітку захищає мембрана. А є вірус, який робить все, щоб пробити захист та почати паразитувати на клітини. Йде боротьба, і клітина виявляє агресію, щоб захиститися та вижити.
  2. Зростання. Дівчинка відкушує яблуко, яке потім потрапляє до неї в шлунок. Організм виділяє потрібні ферменти та атакує отриману їжу, яка дає йому енергію.
  3. Розвиток. Людина вирішила піти працювати у сферу, в якій вже багато конкурентів. Ринок зайнятий, і щоб втиснутися в це коло та почати заробляти фінанси, людина проявляє здорову агресію.

У підлітковому віці діти проявляють агресію. Це нормально, адже це процес дорослішання. Щоб йому відліпитися від матері, йому потрібно проявити агресію та заявити про свою думку. Погано, коли людина ніколи не проявляє агресію. Іншим людям з нею дуже комфортно, а ось їй самій погано. Адже вона з легкістю дозволяє іншим людям порушувати її межі, не рахуватися з її бажаннями та потребами.

Що робити, щоб впорається з негативною агресією? Наприклад, хтось сказав вам щось образливе: подруга, сусід, колега чи ін. Якщо ви промовчите, то ви почнете накопичувати образу. Ви раз промовчите, два, три, а потім бути вибух спрямований або на людину, або на самого себе, який зруйнує вас зсередини. Тому треба спочатку розібратися, який це гнів, а потім або виказати про свою образу іншій людині, або випустити пар, уявивши цю людину, або поспілкуватися на цю тему з мудрою людиною, якій ви довіряєте.

На завершення програми психолог зробила висновок: «У Біблії сказано, щоб ми гнівлячись, не грішили. Там не сказано, щоб ми взагалі не гнівалися, або не відчували негативних почуттів. Ні. Там сказано, щоб ми цей гнів не направляли на іншу людину, або на себе».