Є речі, про які з дітьми або при них краще не говорити. Це може привести до подальшої неповаги з боку дітей батьків, а може привести до хиткості ідентифікації дитини, страхам, невпевненості в собі, комплексам та інше. Що це за речі? Про це слухайте ефір нашої програми «Моя дитина - особистість» з ведучою, психологом Тетяною Писаренко.

Отже, на які теми не варто говорити з дитиною або при дитині:

  1. Не можна критикувати інших людей. Річ у тім, що багато людей не вміють правильно ставитися до критики. Тому вони часто в зневажливій формі відгукуються про інших: мовляв, всі не праві, тільки він має рацію. Коли дитина чує від батьків такі слова, у неї формується звичка засуджувати інших людей. Так, якщо критика конструктивна, дорослі можуть обговорювати її з дітьми, але не з маленькими. До 7 років взагалі не можна. Адже мозок дитини ще не здатний бачити причинно-наслідкові зв'язки. Вона просто бере без аналізу модель поведінки, що критика - це добра справа, адже дорослі саме так й роблять.
  2. Відгукуватися про керівників: вихователів, вчителів, начальника, президента та інших в критичній, принизливій формі. Це продовження 1-го пункту, але з конкретизацією. Будь-який керівник - це людина, яка знаходиться в конкретному місці наділена статусом. Від цього він не стає краще людиною чи ви не стаєте гірше людиною, просто у вас різні обов'язки та відповідальності. Якщо батькові чи матері не подобається вчитель, вихователь, вони мають право його поміняти. Але якщо дорослий при дитині каже, що вчителька погана. У дитини виникає думка: «Якщо це так, то навіщо я туди ходжу?» У дитини не буде формуватися почуття поваги та пошани до керівників і в кінцевому підсумку до своїх батьків.
  3. Обговорювати друзів дитини та її батьків і сміятися над ними. Дуже важливо формувати у дитині повагу до «своїх» людей, своїх друзів. Так, можливо, батьків не будуть влаштовувати якісь моменти. Можливо, будуть питання до батьків друзів вашої дитини. Але краще не обговорювати та не критикувати самого друга, а промовляти ситуації. На приклад: «Якщо вчинити подібним чином, то будуть такі наслідки». Таким чином ви навчите дитину докопуватися до суті ситуації та допомагати друзям.
  4. Не говоріть з дітьми про те, що їм ще не зрозуміло. Коли дитина чогось не розуміє, вона може це неправильно інтерпретувати. Діти до 7-10 років не можуть фільтрувати інформацію. Вони не розуміють, де доречно буде про це говорити, а де - ні. А не зрозуміла інформація, та ще й сказана недоречно може привести до наслідків.
  5. Не говорити з дітьми про невдачі. Так, вони повинні розуміти, що в нашому житті не все буде гладко. Але говорити про невдачі потрібно правильно, крізь призму досвіду. Важливо при обговоренні якихось питань навчити дитину знаходити шляхи вирішення, бачити можливості, не зациклюватися на проблемах. Потрібно навчити дитину вірити у свої сили й в те, що вона може досягти. Якщо ж говорити про невдачі, проблеми без виходу, то дорослий сформує у дитини комплекси.

В кінці програми ведуча побажала батькам ставитися до виховання дітей з мудрістю і розумінням того, про що можна говорити з дитиною, а які розмови краще відкласти до відповідного віку.