Що потрібно робити батькам, щоб у 2021 році відносини з дітьми були міцними, було порозуміння в сім'ї та взаємоповага? Які принципи допоможуть батькам бути авторитетом для своїх дітей та будувати відносини з любов'ю та мудрістю? Поговорили про це в програмі "Моя дитина – особистість" з ведучою психологом Тетяною Писаренко.

Ведуча поділилася 10 принципами виховання дітей. Вона впевнена, що, застосовуючи їх протягом наступного року, батьки зможуть побудувати з дитиною правильні відносини. Ось ці принципи:

  1. Бути з дитиною чесним. Говоріть дитині правду. Не обманюйте дитину. Адже, якщо дитина зрозуміє, що її обдурили, вона і собі теж почне проявляти нечесність. Вона буде думати, що це норма, адже дорослі - мама і тато - саме так з нею себе і ведуть.
  2. Бути вдячним. Цьому принципу потрібно вчити дітей. Щоб діти розуміли, що за всім гарним в їх житті стоять інші люди та Господь Бог. Тому потрібно вміти говорити їм за це «дякую». А ще цей принцип допоможе тримати фокус на тому, що є, а не на тому, чого немає. Завдяки цьому з'явиться задоволення та достаток.
  3. Виконувати свої обіцянки. Якщо ви щось пообіцяли дитині, обов'язково тримайте своє слово. Таким чином, дитина зрозуміє, що вам можна довіряти.
  4. Бути послідовними у своїх діях. Якщо ви озвучили дитині, наприклад, щоб вона прибрала у кімнаті, зробила домашнє завдання, і тоді ви підете з нею в кіно. Зробіть саме в тому порядку, як ви сказали. Не міняйте правила. Будьте послідовними у своїх діях.
  5. Стати прикладом для своїх дітей. Є батьки, які пред'являють до своєї дитини підвищені вимоги й при цьому не помічають, що самі не ідеальні. Почніть краще з себе.
  6. Давати дітям багато любові. Багато любові не буває, її завжди хочеться ще. Говоріть дитині якомога частіше, що ви її любите, що ви пишаєтеся, що підтримаєте в будь-якій ситуації. І розділяйте свою любов до дитини та не любов до її поганих вчинків.
  7. Вчити відносинам з Богом. З самого дитинства читайте з дитиною дитячу Біблію, моліться з нею Богу, вчіть, що Господь – є добрий Батько, Який все бачить, все знає, все може та дуже сильно любить.
  8. Чітко ставити завдання. Діти люблять правила та чіткі завдання. Вони люблять відчувати кордони. Їм так легше. Це дає їм відчуття безпеки.
  9. Не перекладати на дітей невиправдані очікування щодо себе. Можливо, ви самі про щось мріяли, хотіли, але не досягли. Не треба за допомогою дітей заповнювати свою нереалізованість. Ваші діти інші, у них інші таланти та цілі.
  10. Перш ніж поставити завдання дитині, треба поставити собі запитання: «НАВІЩО?» Навіщо мені навантажувати дитину? Це вчасно? До чого це призведе? Потрібно ставити питання та бути мудрими у своїх рішеннях та вчинках.

Наостанок, ведуча побажала усім батькам: «Щоб ваші відносини з дітьми були міцними, дружніми та побудованими на любові та взаєморозумінні».