Чи вміємо ми про себе подбати під час стресової ситуації? Якщо ні, то саме час навчитися. Про це йшлось в «Програмі YOU» з ведучою психологом Юлією Юр'євою.

Стрес – це тиск. Коли ми потрапляємо в ситуацію, в якій у нас не виходить реалізувати наші елементарні потреби життя, виникає стресова ситуація, яка приводить до стресу. Існує 3 фази такої ситуації: перша фаза – це реакція тривоги, друга фаза – резистентності, і третя фаза – виснаження, після якої наступають наслідки: психологічні та соматичні хвороби.

Уявіть таку ситуацію. Ви пливете на кораблі та підіймається буря. Вас кидає у різні сторони, і у вас є 2 варіанти:

Варіант № 1. Ви нічого не робите і тільки покладаєтеся на долю, на Бога або інших людей – що хтось ззовні вас вбереже від скель та смерті.

Варіант № 2. Ви берете штурвал, і з труднощами, але вирулювати ситуацію.

Також зі стресом. Ви можете відпустити контроль над ситуацією, почнете плисти по «хвилях» і відмовитеся брати в руки кермо. А можете зробити залежні від вас дії: організуватися та системно підійти до подолання стресової ситуації та підтримки себе.

Що потрібно робити?

По-перше, потрібно усвідомити, що ви – доросла людина, і у вас є внутрішні сили вийти з цього стану самостійно. Не чекайте підтримки ні від держави, ні від чоловіка/дружини.

По-друге, потрібно взяти відповідальність за свій стан та організувати собі всебічну підтримку.

По-третє, потрібно говорити собі гарні, підбадьорливі слова. Якщо ви не знаєте, що сказати самому собі, подумайте, щоб ви сказали своїй дитині, опинившись б вона в такій ситуації. Після цього скажіть ці самі слова самому собі.

По-четверте, ви повинні знати, що людина складається з духу, душі та тіла. Коли ви заходите в стресову ситуацію, потрібно подбати про всі три складових вашого єства.

1) Для тіла. Потрібно організувати правильний сон; лягати спати не пізніше 23:00. Стежити за своїм харчуванням. Кожен день робити фізичні навантаження. Багато ходити пішки. Раз в тиждень звільняти хоча б 1 день для відпочинку. Приймати ванни, робити комплексні релаксаційні техніки.

2) Для душі. Відстежите думку, яка вас турбує і виснажує ваші сили та опрацювати її. Спланувати на кожен день приємні події. Практикувати арттерапію: малювання, ліплення, в'язання, танці, пісні або інше. Тобто все те, що висловлює ваш потенціал та допомагає винести назовні ваші переживання.

3) Для духу. Молитися та читати Біблію, адже молитва – це розмова з Богом, а читання – пізнання Його характеру, любові та Його волі до людини.

Наостанок, ведуча зробила висновок, що допомога перш за все самому собі – це не егоїзм, а життєва необхідність. Адже тільки тоді, коли ви будете в ресурсі, ви зможете допомогти іншим людям. Також Юлія побажала всім слухачам: «Дозвольте собі піклуватися про себе, любити себе і захищайте свої інтереси та якнайшвидше виходьте зі стресових ситуацій».