Мрія подорожувати знаходиться в трійці заповітних бажань. А на питання: "На що ви б витратили кругленьку суму?", люди часто відповідають: "Відправився б в кругосвітню подорож". А що робити, якщо немає кругленької суми, якщо ваш стан здоров'я залишає бажати кращого? Про це йшлось у програмі «Пакуй валізи» ведучих Тетяни Пінчук та Юлії Скоробогач. У гостях була мандрівниця Оксана Просяновська.

Гостя ефіру – Оксана Просяновська з 8 років хворіє на поліартрит. 10 років тому у неї було сильне погіршення, після якого дівчина не може самостійно виходити на вулицю. Здавалося б, про які поїздки може йти мова? Але нашу гостю це не зупинило. На інвалідному візку разом з чоловіком вони відвідали вже 14 країн. Іноді вони подорожують удвох, іноді беруть в поїздки друзів та знайомих, а ще вони організовують групові тури. Крім цього, Оксана займається підбором авіаквитків, допомагає з організацією поїздок (навіть в карантин) та пише про подорожі.

Гостя розповіла, що давно мріяла відвідати різні країни, але завжди знаходила відмовки, чому вона не може цього зробити. І тільки коли її стан здоров'я погіршився, вона зрозуміла, що вистачить всього боятися. Потрібно щось робити. Вона почала молитися Богу та шукати можливості. Приблизно в цей час католицька організація набирала групу людей з інвалідністю, яку безкоштовно везла в Боснію та Герцеговину. Так Оксана вперше потрапила за кордон.

Друга поїздка була в Латвію на молодіжну конференцію, яку організовувала християнська всесвітня організація Taize. Цього разу поїздка була платною. Оксана згадує, що грошей не було. Але поїхати так сильно хотілося, що вони з чоловіком продали цінну річ, щоб оплатити поїздку.

Далі була поїздка до знайомих в Німеччину, а взимку вони з чоловіком знову поїхали на конференцію Taize, але цього разу вже до Швейцарії. Щоб оплатити ці поїздки, наша гостя працювала кілька місяців паралельно на 5 проєктах. Оксана розповідає, що це дуже сильно змінило її. Вона побачила, що навіть, не дивлячись на інвалідність, вона може працювати на нарівні зі здоровими.

Після цього почалися вже самостійні поїздки. Оксана підтягла теоретичну базу: пройшла 2-х місячні курси, на який дізналася, як самостійно подорожувати, влаштувалася на роботу в жіночий журнал travel редактором та паралельно стала організовувати групові поїздки на 8-10 осіб, в які стала брати друзів, знайомих та всіх охочих. В цих поїздках її чоловік – Вадим, який закінчив Острозьку Академію, проводить екскурсії та знайомить мандрівників з культурними та історичними особливостями цього міста та країни.

За 5 років Оксана з чоловіком об'їздили наступні країни: Боснію та Герцеговину, Латвію, Литву, Угорщину, Польщу, Німеччину, Швейцарію, Австрію, Чехію, Італію, Іспанію, Францію, Грецію та Ватикан. І на цьому зупинятися вони не збираються.

В кінці передачі Оксана побажала всім слухачам шукати можливості для подорожей, бути готовими хоча б трохи вийти із зони комфорту, знайти людей, які допоможуть та перестати боятися. Адже світ стоїть того, щоб кожен з нас його для себе відкрив.