Одного разу в школі вчителька запитала в учнів: Яку найкращу пораду вам дали ваші батьки? Встає один учень і одразу ж відповідає: Краще віддавати, ніж отримувати! Вчителька здивована гарною відповіддю далі запитує: Хто з батьків цього навчив? А він відповідає: батько, він - боксер. А й дійсно, у такій професії отримувати не дуже приємно)

Чи відчуваєте ви себе щасливими, коли віддаєте? Що для вас легше віддавати чи отримувати?

Ми розуміємо те, що віддавати невигідно! Краще збирати для себе кошти, увагу, різні цінності. Я ж не розбагатію, якщо буду все роздавати. 

Тому для багатьох ця фраза абсолютно безглузда: як так, краще давати, ніж отримувати? Це суперечить здоровому глузду. Але я помічаю таку закономірність: те, що для людей глупота, те у Бога має мудрість і силу.

Ми народилися на цей світ і тільки приймали усе від батьків, ми нічого не могли дати. Але згодом, коли виростаємо, то уже й ми починаємо віддавати. Головне не звикнути тільки приймати.

У нашій сім’ї немає домашніх улюбленців, але я помічаю таку річ, що собачки з тобою граються, радіють тобі і віддають любов, а котики зазвичай лише приймають.

Чи не відчували ви душевної радості після зробленої доброї справи? Здається нічого надзвичайно великого не зробив, можливо, купив бездомному продуктів чи допоміг старенькій сусідці поколоти дрова, але для них це вагомий внесок і вони безмірно вдячні і ти розумієш, що прожив день не марно. Ти витратив свій час і сили на цю справу, не отримавши коштів, але відчув душевне піднесення і радість. А якщо б ми таким чином більше віддавали, то були б значно щасливішими. 

Тому якщо бажаєш бути по-справжньому щасливим, то сій, жертвуй, віддавай, і при цьому не чекай нічого взамін.

Правда, для того, щоб щось віддавати потрібно спершу щось мати. А для щоб щось мати, потрібно спершу це отримати. 

Суха земля ніколи не зможе бути родючою. Спершу повинен піти дощ, щоб наповнити її ресурсами, а потім вона приносить хороший врожай. 

Коли ми приймаємо, то ми задовільняємо свої потреби, приймаємо потоки тепла і енергії від Бога і через людей.

Коли ми віддаємо, то ми відкриваємо в собі уже посаджені зерна добра (які походять від потоків любові). 

Якою для вас є ідеальна сім’я?

Ідеальна сім’я - це коли двоє віддають одне одному і отримують. Створюють щастя, а не тільки чекають його від партнера. Безумовно приймають тебе не за заслуги, таланти, досягнення, а по факту того, що ти - людина, яку створив Бог як особистість, що ти - подарунок від Бога. А Бог не помиляється, який подарунок заслужив, такий і отримав. Він чи вона дані тобі Богом.

Ми будемо однобокі чи неповноцінні, якщо будемо робити тільки щось одне.

Якщо чоловік вимагає тільки приймати, а дружина звикла тільки віддавати, то вони живуть у нездорових співзалежних відносинах, які в результаті  будуть їх руйнувати. Один буде процвітати у егоїзмі, а інший у самоприниженні.

До нас звернулася жінка старшого віку, вона уся була вимотана і замучена. У неї вже не було сил і бажання щось робити вдома, а обов’язків дуже багато. У неї п’ятеро дітей і кожному щось потрібно, кого вдягнути, кого пожаліти, кого посварити, нагодувати і т.д. І за чоловіком також потрібно доглядати. “Усім потрібна енергійна і запалююча мама, а я уже не така”. Ми запиталися, коли вона просила про допомогу у чоловіка чи у дітей, а вона сказала, що звикла усе робити сама і ніколи не просить про допомогу. У сім’ї важлива взаємна допомога, ми не можемо звалити всі питання на одні плечі і при цьому добре себе почувати. Біблія закликає: Носіть тягарі один одного і з любов’ю служіть одне одному. 

4 важливих аспекти у служінні і наповненні:

  1. Якщо постійно віддавати, то ти будеш спустошений
  2. Якщо постійно брати, то ти станеш егоїстом
  3. Якщо постійно служити іншим, не наповнюючи себе, то ти пошкодиш собі і зрунуєш себе.
  4. Якщо жити догоджуючи людям, а не Богу, то ти стаєш їхнім рабом.

Якщо я віддаю, то я не буду пустим, тому що Бог мені воздасть і наповнить всім необхідним. 

Якщо чашка буде повна чаєм, то я не зможу її наповнити кавою. Якщо я бажаю отримати нові подаруночки від Бога, то мені слід звільнити місце, роздавши старі. Ісус сказав багатому юнакові: Роздай, що маєш і слідуй за Мною, але той не схотів. І він не отримав значно більші благословіння.

Як багато сьогодні нещасних людей, які носять в собі образи, біль, нарікання, які говорять, що правди немає, любові немає… Вони не зрозуміли, що робити з тим що вони мають. Якщо хочеш дійсно  бути щасливим? Тоді почни віддавати, ділитися часом, увагою, любов'ю, словами, фінансами і т.д. І тоді ти будеш щасливою людиною.