«А мудрість, що зверху вона, насамперед чиста, а потім спокійна, лагідна, покірлива, повна милосердя та добрих плодів, безстороння та нелукава» (Якова 3:17). Якою ще буває мудрість? Як відрізнити Божу мудрість від людської та бісівської? Про це йшлося у передачі «Погляд на вічне» з Надією Куриленко. У гостях був – ігумен Діонісій, священник Православної Церкви України.

Мудрість – поняття абстрактне. Людина має розум, з розумом здобуває знання, зі знанням – досвід. А ось мудрість – це вміння користуватися досвідом та знанням на практиці у своєму житті. Це поняття зветься мудрістю в нашому звичайному розумінні.

Мудрість з грецької мови перекладається, як Софія. Софія – мати Віри, Надії та Любові. Вони у гармонії між собою наближають нас до здобуття Царства Божого. В Біблії слово «мудрість» та похідні від неї слова зустрічаються аж 556 разів. Це більше ніж будь-які інші слова та свідчить про те, що це поняття грає важливу роль в нашому житті. Мудрість має декілька походжень:

  1. Божа, християнська. Вона сходить зверху, допомагаю нам осягнути й зрозуміти сенс та ціль нашого життя. Божа мудрість чиста, доброзичлива, лагідна. Вона спонукає нас шукати Бога та Його волі.
  2. Людська мудрість. А) Народна мудрість: приказки, притчі та легенди. Б) Професійна мудрість. Людина, яка опанувала професію, теж з часом та досвідом стає мудрою у своїй діяльності. В) Загальносвітова мудрість. Г) Мудрість племені, роду. Коли діди та прадіді передаюсь мудрість наступному поколінню. Ґ) Є хитромудрість, коли ми стараємося для себе та робимо шкоду іншим людям.
  3. Бісівська мудрість. Вона направлена на звеличення себе та підкорення світу.

Щоб пізнати, яке походження має мудрість, треба дивитися на вектор мого пізнання. Якщо він направлений в сторону зла, то це бісівська мудрість. Бо Бог цього не хоче. Якщо це звичайна побутова мудрість, яка забезпечує мене комфортним життям зараз в оцих обставинах, то це людська мудрість. Якщо мудрість веде мене до збільшення любові, то це Божа мудрість.

Бог через Біблію неодноразово казав нам, що мудрість дається нам не просто так, що її потрібно здобувати. Це можна зробити через: по-перше, індивідуальні розмови та поради з Богом. Хто нам може пояснити все, як не Сам Творець. По-друге, мудрі книги, а наймудрішою книгою у світі є – Біблія. По-третє, спілкування з людьми, які досягли певних досягнень в мудрості. Це видно по їхньому житті. По-четверте, заглиблення в себе та аналізування своїх життєвих обставин. По-п’яте, читання авторитетних авторів та видатних людей, які своїм життям показали гарний приклад. Також через проповіді, книжки та лекції.

Наостанок, гість дав пораду, всі вчинки треба аналізувати через призму того, чи буде Ісус мною задоволений. Якщо так, то можна робити, а якщо ні – то краще ще раз добре подумати та зробити так, як Господь хотів би, щоби ви поступили в цій ситуації. Також він наголосив, щоб люди всі вчення, проповідників, авторів пропускали скрізь призму Святого Письма. Тільки після цього, відкинувши все зайве, вчилися від них мудрості.