«У чому сенс любові до себе?» - приблизно такими рядками починається книга священника, кандидата богослівя, психолога, багатодітного батька, Антонія Демиденка «Люби ближнього як самого себе». Як же «правильно» любити себе? Та що означає любити ближнього? Про це йшлося у програмі «Духовні поради» з ведучим Богданом Олійником та гостем - Антонієм Демиденко.

У Біблії сказано, що існує дві головні заповіді: "Люби Господа Бога твого всім серцем твоїм, і всією душею своєю, і всією силою твоєю, і всіма думками своїми, і ближнього твого, як самого себе». В Писанні видно, що поспіль стоїть 3 твердження: любити Бога, любити ближнього, і навіть є уточнення як саме потрібно любити іншу людину - як самого себе.

На перший погляд, виходить така ієрархія цінностей: на першому місці - любов до Бога, на другому - любов до ближнього, і на третьому - любов до самого себе. Але якщо подивитися на взаємозв'язок цих заповідей, то знайдемо в Іоанна такі слова: «Як ти можеш любити Бога, якого не бачиш та не любити ближнього, якого бачиш?»

Апостол ставить любов до Бога в залежність від любові до ближнього. Тобто людина може висловлювати любов до Бога через любов до ближнього. Виникає питання: «Як ми можемо любити ближнього, якщо ми не знаємо, як любити самого себе?» Адже погодьтеся, тільки коли ми зрозуміємо, як правильно любити себе, ми будемо здатними любити ближнього, як самого себе. А коли ми зможемо полюбити ближнього, ми зможемо полюбити Бога. Логіка цих заповідей починається з того, що людина повинна полюбити й прийняти себе.

Як правильно любити себе? Сьогодні заклик полюбити себе можна зустріти мало не на кожному кроці. Гламурні журнали присвячують цій темі великі статті. Різного роду психологи, коучі, закликають любити себе. Всюди можна зустріти рекламу, що нав'язує любити себе, жаліти, балувати та зробити собі нарешті подарунок, тому що ми того варті. Як розібратися в цьому? Чи може взагалі людина любити себе або це буде егоїзмом?

Християнин не може погодиться з тим, що всі ці заклики правдиві та щирі, адже вони часом привчають нас потурати своїм пристрастям. Люди цього світу говорять, що потрібно будь-який свій гріх возвеличити до статусу потреби та задовольнити його. Але чи є це дійсно любов'ю до себе, коли ти потураєш всім своїм слабкостям? Ні.

Коли ми стоїмо перед вибором: поїсти на ніч тортик та лягти ситим або не з’їсти, зберегти фігуру та лягти спати трохи голодним? Любов до себе вибирає головне та цінніше, адже тоді людина може досягти великих результатів. Справжня любов до себе ґрунтується на безперервному пізнанні самого себе: що для мене важливо, що є цінним, що я вибираю, чого хочу, яка у мене мета, заради якої я все роблю.

Як проявляється любов до себе? Така людина спокійна, розслаблена, у неї на серці мир, спокій, внутрішній баланс. Вона прагне до святості.

Як проявляється ненависть до себе? Така людина неспокійна, відчуває дисбаланс, внутрішній стрес, ненависть.

В кінці передачі гість підбив підсумок, що нам потрібно полюбити себе, адже якщо ми не будемо любити себе, так як нас любить Бог, ми не зможемо в цьому житті досягти доброго. Більш того, не люблячи себе, ми відкриваємо двері для всіх гріхів. Коли любов до себе відсутня, це місце займає ненависть до себе. І вона руйнує не тільки мене, а й мого ближнього.