Правильну модель взаємовідносин хлопчик переймає, якщо тато на перше місце ставить маму, а мама – тата. А діти перебувають на другому місці. У таких сім'ях тато прислуховується до мами, зважає на її потреби та думку. Те саме, звичайно ж, робить і мама. У такій сім'ї дитина розуміє, що тато – глава сім'ї, і на ньому вся відповідальність. Такий хлопчик виросте, одружиться і повторить таку саму модель у своїй сім'ї.

Неправильну модель взаємовідносин хлопчик переймає, якщо виховується в сім'ї, в якій є перекіс – мама у всьому головна, а тата або не має, або він знаходиться на останньому місці. Така дитина звикає до думки, що світом правлять жінки, і потрібно всі питання вирішувати за допомогою мами. Хлопчина виростає укорінений у тому, що жінка – лідер, і її потрібно слухатися.

Немудрі мами ще більше стверджують хлопчика у цій теорії. А оскільки в неї, як у жінки, є потреба бути «за» чоловіком, бути за кам'яною стіною, вона починає вирощувати в сині свого захисника і дає йому наступні установки: «Ти – моя надія та опора. Ти виростеш, і я зможу на тебе спертися». Такий хлоп’я росте з неправильною установкою, що в майбутньому не його дружина зможе на нього спертися, як на чоловіка, а мама зможе спертися, як на сина.

Такі хлопчики виростають маминими синочками. Вони вважають, що його мама слабка, без нього не впорається і на ньому лежить священний обов'язок завжди допомагати та піклуватися про маму. Такі чоловіки очікують, що його дружина теж усе вирішуватиме, а якщо щось трапляється, вони відразу біжать до мами за порадою, допомогою та підтримкою.

Чи відпустить така мама свого синочка? Ні, вона вважає, що він їй усім зобов'язаний. Пощастить, якщо такий чоловік таки побачить приклад правильної моделі поведінки. Якщо він усвідомить, що має проблеми та спробує їх виправити. Тоді він має шанс побудувати правильні взаємини та стати главою сім'ї.

Такий чоловік уже сам буде вирішувати якою мірою мати матиме доступ до його родини. Адже, по суті, він не повинен тягнути дві родини одночасно. Його завдання розвивати та сприяти якісному формуванню в рамках своєї сім'ї.

Якщо ж мама очікує, що її дорослий син перед нею звітуватиме і все розповідатиме, то їй треба усвідомити, що він – це вже інша сім'я, і ​​їй треба вчитися жити без нього. Проробляти свою самооцінку, налагоджувати стосунки з чоловіком, шукати захоплення та, якщо потрібно, йти до психолога. Мамі треба усвідомити, що доросле життя її сина має бути окремо від неї. Які можуть бути винятки? Жодних.

Як поводитися невістки, якщо її чоловік виховувався в деструктивних стосунках з мамою? Дружині завжди слід пам'ятати, що вона жінка, а не мама для свого чоловіка. Їй не потрібно брати на себе чужу роль та обов'язки. Дружина зі свого боку повинна давати чоловікові належну увагу, підтримку, любов та можливість реалізовувати свої зобов'язання у сім'ї. Але при цьому не контролювати та не опікуватися ним.

Буває перекіс, коли невістка боїться щось сказати проти свекрухи, бо та може поскаржитися своєму синові, й той буде сварити дружину і, можливо, навіть покине. Гроші ціна таким відносинам.

Чоловік у пріоритеті має обирати дружину, а не маму. Дружина має бути тією жінкою, яку чоловік має боятися втратити.

Чому може бути конкуренція між невісткою та свекрухою? Коли дружина й мама беруть на себе роль мами.

Що робити, якщо невістці не подобається поведінка свекрухи? Дружині треба говорити з чоловіком. А вже він має поговорити зі своєю мамою. Поважно, але дуже чітко, відстоюючи межі своєї сім'ї та дружини, даючи зрозуміти, що вони вже окрема сім'я. А також постійно показувати та підвищувати цінність та значущість своєї дружини в очах своїх батьків.

Нормальна мама розуміє, що в руках невістки щастя її сина. І вона відходить убік, кохає, але не втручається, розуміючи, що це вже окрема родина.

Хороша невістка зі свого боку розуміє, що має:

  1. З повагою ставитися до батьків чоловіка. Навіть якщо вона не згодна з ними в якихось питаннях, думках, стилі життя чи інше. Свекри заслуговують на повагу тому, що завдяки їм з'явився ваш чоловік.
  2. Якщо їм потрібна допомога і чоловікові хочеться допомагати батькам, нехай він це робить, якщо це не шкодить вашій родині та вашим стосункам.
  3. Ніколи не говорити про них погано.
  4. Просити, щоб ваш чоловік захистив від поведінки мами та інших його родичів. Щоб він у цій боротьбі здобув перемогу. Щоб він вас виборював.
  5. Дарувати подарунки, встановлювати зі свекрухою добрі стосунки, визнаючи її та знаходячи в ній переваги.

Наприкінці програми ведуча підбила підсумок, якщо невістка щиро потоваришує зі свекрухою – це буде дуже добрий союз, адже це буде дві жінки, які люблять одного чоловіка. За умови, що між ними немає суперництва.