«Від спокус горе світові, бо мусять спокуси прийти; надто горе людині, що від неї приходить спокуса!» (Матвій 18:7) Про це йшлося у передачі «Погляд на вічне» з Надією Куриленко. У гостях був – ігумен Діонісій, священник Православної Церкви України.

Тема «спокуси» протягом всієї історії людства не втрачає актуальності. Бо, як ми знаємо, кожна людина народжується зі схильністю до поганих вчинків.

За часи Ісуса Христа самими активними спокусниками були фарисеї. Вони окрім закону Мойсеєва, який був в центрі їх сприйняття, придумали ще багато своїх законів. Внаслідок чого фарисеї почали більше шанувати свої закони, ніж закон Мойсеєва, й таким чином втратили шлях до Бога.

Коли прийшов Ісус Христос, Він почав викривати їх злі вчинки та намагався підказати їм як треба змінити своє життя, щоб потрапити до Царствія Божого. Але фарисеї були дуже горді. Вони користувалися славою, владою та авторитетом у юдеїв, та не хотіли цим поступатися.

Тому упродовж всього служіння Христа, вони наводили смуту на людей та підбурювали їх не приймати Ісуса. Але найбільша спокуса відбулася, коли вони підмовили народ кричати: «Розіпни, розіпни!». В результаті чого, розбійника відпустити, а святу Людину, Господа, розіп’яли.

З того часу пройшло близько 2 тисячоліть, але Біблія так само промовляє до нас, що горе світові від спокус, бо спокусам потрібно прийти. Це попередження самого Христа, що в останні часи прийдуть лжехристи та лжепророки. Вони будуть спокушати людей, які не стоять твердо у вірі, та зроблять все, щоб якомога більше людей не пізнали Бога та не потрапили до  Царства Божого.

Існує різниця між тими лжехристами та сучасними, які повинні з`явитися. Сучасні будуть давати людям великі знамення. Вони зможуть зцілювати, пророкувати, та стануть самою великою спокусою для світу. Але так потрібно статися. Бо саме тоді буде відсіюватися кукіль від пшениці, тих, хто коливається від тих, хто дійсно достойні Царства Божого. Тому готуймося до того, що спокуси мають прийти, але наше завдання – встояти.

Як же нам встояти та не спокуситися? Спокуси нас зустрічають на кожному місці. Звичайно, що ми слабкі люди й не можете утриматися від всіх спокус. Але ми можемо вчасно схаменутися, покаятися та йти далі. Тільки рух вперед дасть якийсь результат, стояння на місці нічого не дасть.

Боротися зі спокусами ми можемо: молитвою, читанням Біблії, працею над собою та фізичною працею.   

На останок передачі священник зазначив, що якщо права рука тебе спокушає, то вирві її та викинь геть, бо так тобі буде легше, ніж горіти в пеклі. Звісно, це образні приклади, але вони дуже наочно нам показують, що зі спокусами треба боротися боляче, бо це дуже важка праця.