Фільми хоч і не ліки, але вони допомагають. Які фільми ви любите дивитися? Що відбувається з людиною під час перегляду фільму? Про це йшлося в «Програмі YOU» з ведучою психологом Юлією Юр'євою.

Коли людині сумно, вона дивиться фільми. Коли їй весело, вона знову дивиться фільми. Коли засмучена, втомилася - людина знову-таки дивиться кіно. Чому так відбувається?

Психолог Антоніо Менегетті виявив наступний феномен. Коли він своїм клієнтам показував кіно, кожен з них побачив в ньому щось своє. На один і той же фільм було багато інтерпретацій. При цьому психолог, знаючи ситуацію кожної людини, зауважив, що вони бачили те, що їх зачіпає. Вчений зрозумів, що це саме той матеріал, з яким можна працювати. Адже люди дивляться та люблять фільми по ряду причин:

Причина № 1: За допомогою фільмів людина проживає свій біль, переживає різні емоції та ситуації. У неї не виходить просто ігнорувати те, що у неї всередині кипить. Вона повинна виплеснути емоції, опрацювати та отримати зцілення.

Причина № 2: Фільми хочеться дивитися, тому що це безпечно. Адже те, що відбувається на екрані, ніби не про тебе. Але у той самий час ти це дивишся і трошки в цьому береш участь.

Причина № 3: Фільми допомагають більше розуміти себе. Адже коли сюжет, ситуація, іноді просто момент або діалог відгукується в людині, вона впізнає себе в цьому. Тоді вона може хоча б пояснити свої переживання.

Ведуча поділилася своїм списком фільмів. Звичайно ж, він не повний, і кожна людина може його доповнити за своїм смаком і внутрішніми потребами:

  1. «П'ятеро друзів» - чистий, гарний, добрий фільм про підлітків з приємним посмаком.
  2. «Головоломка» - приголомшливий мультфільм допомагає розібратися, що у нас відбувається в голові, колі ми приймаємо рішення, що ми відчуваємо та переживаємо.
  3. «Привіт, Джулі» - фільм про підліткову закоханість. У ньому глядач знайде мудрість, справжні переживання та захопливий сюжет.
  4. «Їх зоряний час» - непростий, життєствердний фільм, після якого хочеться жити, творити та йти реалізовувати своє призначення.
  5. «Король говорить» - британський фільм про призначення, про волю до перемоги та професіоналізм.
  6. «Діти Дон Кіхота» - старий радянський фільм зі спокійним сюжетом і чудовою кінцівкою. Ідеально підходить для перегляду в сімейному колі.
  7. «Золоті руки» - фільм, знятий за реальними подіями. Про афро американського хлопчика, який, завдяки правильному вихованню, виріс та зробив відкриття в нейрохірургії.

Слухачі радіоМ поділилися своїм списком гарних фільмів: «Зірочки на землі», «Перед класом», «Щоденник пам'яті», «Гордість та упередження» 1995 року, «Тренер Картер», «Листівка для суду», «Листівки для чуда», «Вогнетривкий».

Наостанок, ведуча зробила висновок, що начебто фільми - не ліки, але вони допомагають людям переживати, справлятися з емоціями та зцілюватися від своїх внутрішніх переживань.