Планування - незмінний рід діяльності зайнятої людини. А що про це говорить Біблія? Чи варто щось планувати, якщо ми не знаємо, що на нас чекає завтра? Про це йшлось у програмі «Practical Bible» з ведучим - Дмитром Ігнатенко та експертом -  Андрієм Барило.

Віктор Франко сказав, що «щастя - це побічний продукт правильно організованого життя». А якщо подивитися в словнику, то прочитаємо, що планування - це оптимальний розподіл ресурсів для досягнення поставлених цілей. Діяльність, пов'язана з постановкою цілей, завдань зараз і в майбутньому.

А що про планування говорить Біблія? Є два типи людей з різними підходами до цього питання: перший тип - це ті, які не люблять планувати. І другий тип - це ті, які вважають, що потрібно все планувати та розписувати.

Тип № 1. Вони називають себе «що вони живуть по благодаті». Ці люди дотримуються такої філософії: зручно - роблять, незручно - не роблять. Все складається, значить від Бога. Не складається, значить потрібно залишити все, як є.

Вони спираються на наступні вірші в Біблії: «Погляньте на птахів небесних, вони не сіють, не жнуть, не збирають у клуні, і Отець ваш Небесний їх годує. Ви не багато кращі за них?» (Матвія 6:26). «Отже, не журіться про завтрашній день, бо завтра за себе сам буде піклуватися про своє: досить для кожного дня своєї турботи». (Матвія 6:34).

Тип № 2. Це практичні люди. Вони намагаються жити за графіком. У них є чіткий план, що вони будуть робити сьогодні, завтра, через тиждень, місяць. Вони вчасно приходять на роботу, оплачують податки, планують зустрічі, не порушують домовленості. І вважають краєм несерйозності починати якусь справу, не оцінивши свої сили.

Вони спираються на наступні вірші в Біблії: «Хто з вас, коли будує башту, не сяде й видатків не вирахує, чи має він, що потрібно для здійснення її». (Лука 14:28). «Або який цар, ідучи на війну супроти царя іншого, перше не сяде порадитися, чи спроможне він із десятьма тисячами протистояти на нього з двадцятьма тисячами?» (Лука 14:31).

Як все-таки потрібно жити спонтанно або структуровано?

Відповідь можна знайти в Якова 4: 13-16 «А ну тепер ви, які говорите: «сьогодні або завтра ми підемо у те місто, і там рік проживемо, та будемо торгувати й заробляти»; ви, що не відаєте, що трапиться взавтра, яке ваше життя? пар, що на хвильку з'являється, а потім зникає. Замість того, щоб вам говорити: «Як схоче Господь та будемо живі, то зробимо це або те», - ви, по своїй гордовитості, лиха всяка подібна хвальба».

Виходить, що планувати дійсно потрібно. Не можна жити без плану і мрії. АЛЕ наші плани повинні збігатися з Божими планами. Тому потрібно шукати волю Божу, щоб розуміти, що Господь хоче від вашого життя. А показником того, що ви плануєте правильно – буде відчуття всередині радості та присутності Бога у вашому житті.

В кінці передачі ведучий підбив підсумок, що планувати потрібно тверезо, мудро, але шлях свій довіряти Господу. Планування допомагає нам відсікати неважливе і позбутися від суєти.