Існує хибна думка, що домашнє насильство стосується виключно жінок. Але це лише одна грань цієї проблеми. Від насильства окрім жінок також потерпають чоловіки, діти та люди похилого віку.

Є різниця ніж конфліктом та насильством. Конфлікт – це те що відбувається зараз. В конфлікті завжди є дві сторони, які однаково впливають один на одного, як фізично, так і морально. Не має сторони, яка залежить від іншої. В насильстві - завжди є сильніша людина: фізично, психологічно, можливо економічно, яка пригнічує іншу. І тій людині (постраждалій) не комфортно тобто вона не згодна, але вона підкорюється іншій стороні, яка над нею домінує.

Види насильства, які прийняти в Україні на законодавчому рівні:

  1. Психологічне насильство – це найскладніший вид насильства. На жаль, постраждала особа розуміє це досить пізно. Коли вона настільки звикає до кривдника, що без нього їй важко. Кривдник (аб’юзер), щоб підчинити свою жертву, використовує сталкінг (переслідування), газлайтінг, обісцінювання думок, навіює думку, що ти ніхто, що тебе ніхто не поважає, знищує тебе, як особистість.
  2. Економічне насильство – коли аб'юзер повністю контролює грошове забезпечення іншої людини. Тобто постраждала особа заробляє гроші, а куди їх витрачати повністю контролює інша людина. Або вимагає повний контроль: куди й скільки було потрачено. Також аб'юзер контролює такі питання: йти постраждалій особі на роботу чи не йти, йти на навчання чи не йти. В такій сім’ї жертва може бути одягнена не по сезону, не доїдати, не лікуватися, хоча гроші на то є.
  3. Сексуальне насильство – це коли щось відбувається не за згодою людини. Окрім статевого акту, це також демонстрація полових органів, демонстрація фільмів сексуального характеру, примушення перегляду таких речей, журналів та інше.
  4. Фізичне насильство – це коли тебе штовхають, дають ляпаса, б'ють, причиняють фізичний біль.

Як зрозуміти, що ти потерпаєш від насильства? Тобі не комфортно з цією людиною, ти від неї залежить і вона тебе принижує.

Що робити людині, яка потерпає від насильства? Якщо над вами знущаються або ви бачите, що над кимось знущаються, викликаєте поліцію за номером 102. Шукайте служби та фонди у вашому місті та просіть їх про допомогу. Заради дитини не треба терпіти кривдника. Навпаки – заради дитини треба бігти, бо якщо дитина живе в таких умовах, вона виросте або сама кривдником, або постраждалою.

В кінці програми гість закликав всіх не терпіти насильства. Бо це лише у казках Бель може перетворити Чудовисько на прекрасного принца. У справжньому житті - він так і залишається аб’юзером.