Чи хоче Бог збагатити людину? Чи може Він це зробити? Про це йшлося у програмі «Духовні поради» з ведучим Сергієм Балаяном та гостем пастором церкві Владиславом Осипчуком.

 Тема «багатства» для багатьох людей – є камінцем спотикання, тому не дивно, що у них різні точки зору, а іноді й протилежні. Є люди, які вірять, що Господь повинен їх збагатити. Вони цього постійно шукають. А коли не отримують, дуже ображаються на Бога. Це одна крайність.

Але існує й інший бік – коли люди вважають, що гроші – це зло. На їх думку, людина в апріорі не може бути одночасно багатою та благочестивою, бо тоді вона буде відвертатися на гроші та комфортне життя. За приклад вони беруть учнів Христа та пророків. На думку гостя -  і одна,  і інша крайність основана на уривках, вирваних із контексту Біблії, а істина знаходиться десь посередині.

В Біблії ніде не написано, що гроші це погано. Навпаки, є вірші, в яких написано, що «за все відповідає срібло» та що «все золото світу належить Йому». А також, що «Ісус Христос збіднів ради вас, щоб ви збагатились Його убозтвом» (2 Кор. 8:9). Тоді, як Бог може бути проти грошей та багатство, коли Він Сам їх придумав? Ніяк.

Бог не проти грошей як таких. Він проти гріхів та неправильних вчинків людини, які вона робить, щоб збагатитися. Зло – це кохання до грошей та сріблолюбства. Бог засуджує, коли людина заради наживи: бере хабарі, обманює, ображає інших, підробляє документи тощо. Таким чином, ми бачимо, що Бог засуджує не гроші, а неправильні вчинки людини, яка хоче збагатитися.

Також в Біблії є ще декілька принципів щодо фінансів.

  1. Треба шукати не грошей, а Царства Божого. Ісус каже: «не журиться, що вам їсти та що пити, все це шукають люди цього світу, шукайте отож Його Царства, а це вам додасться!» Тобто якщо ваше серце та думки будуть зайняти роздумами, як догодити Богу, то Сам Бог попіклується, щоб ви мали достаток.
  2. Треба працювати. Не просто бути присутнім на роботі, а робити. В Біблії написано: «хто не працює, той хай й не їсть». Бог благословляє того, хто працює.
  3. Треба мати розуміння, що нашу роботу, наші таланти та здібності дав нам Господь. Якщо ми це зрозуміємо, тоді нам простіше бути давати десятину на потреби церкви та пожертви.
  4. Жертвувати треба саме в цій послідовності: по-перше, допомагати батькам, бо якщо твоєму батьку та мати не вистачає коштів, щоб купити продуктів, ліків чи заплатити комуналку, то їм необхідно допомогти; по-друге, жебракам; по-третє, братам та сестрам по вірі; по-четверте, тим, хто служить іншим.

На останок, пастор надихнув людей довіряти своє забезпечення Господу, вірити та чикати свого часу. «На жаль, не завжди в життя людини одразу приходить фінансовий прорив. Можливо, у когось зараз мало грошей, але головне навіть в такі моменти залишатися вірним, бо тоді Господь обов’язково дасть більше», - додав він.