Кожен із нас унікальний, наділений особливими фізичними, емоційними і розумовими рисами та можливостями. Після того як Бог створив нас, Він викинул лекало. Ви унікальні, у всій світовій історії - в минулому, теперішньому та майбутньому, немає такої людини як ви. У якій би ситуації ви б зараз не знаходилися, ви заслуговуєте значно більшого і кращого! 

У Центральній Америці дешева робоча сила, тому одна компанія у ХХ столітті збудувала там свій виробничий цех. Вони найняли на роботу майже усе село, але через місяць як вони попрацювали й отримали першу зарплату, то ніхто не вийшов більше на роботу. Компанія чекала день, два, три і так ніхто й не з’явився. Менеджери пішли до старости села запитати в чому справа, а той відповів: нам вистачить цих грошей надовго, ми задоволені, нам достатньо, нам нічого більше не потрібно. Приблизно після 2-ох місяців простою, компанія подарувала кожному жителю села каталоги з товарами, і в результаті у них з'явилися нові потреби і бажання, і вже в наступний день вони почали знову працювати. 

3 фінансові факти:

  1. Чим більше ви дивитеся телевізор, тим більше ви втрачаєте
  2. Чим більше ви переглядаєте каталогів, тим більше ви витрачаєте
  3. Чим більше ви ходите по магазинах, тим більше ви витрачаєте

Одна дівчинка почала просити у батька купити їй особливий бокал у Макдональдс, він зрозумів, що вона побачила його в рекламі по телевізору. Після цього він обмежив їй перегляд телевізора і нові забаганки доньки припинилися.

За гроші можна купити:

  • ліжко, але не сон,
  • книги, але не розум,
  • їжу, але не апетит,
  • будинок, але не сім’ю,
  • розваги, але не щастя,
  • ліки, але не здоров’я.

Суспільство vs Біблійних принципів фінансів:

Суспільство говорить

Біблія пише

Бери від життя все, краще отримувати ніж давати

Блаженніше віддавати, ніж отримувати, 

ти ніколи не будеш в недостачі

Ти можеш бути нечесним, адже всі так роблять, головне не попастися

Бог вимагає абсолютної чесності навіть у дрібничках

Будь собою, будь самостійним, ніхто не має вказувати тобі, що ти повинен робити. Ти можеш використовувати кредити так часто як вважаєш за потрібне, купуй зараз, плати потім

Бог проти боргів, Він не хоче, 

щоб ми ставали рабами боргів, 

але були вільними для служіння Йому

Купуй якомога більше дорогих речей, тому що це доказ того, що ти успішна людина

Надмірне накопичення майна відволікає людину від важливих цінностей - сімейних стосунків

 

Якщо ви хочете змінити свою реальність, то ви повинні змінити своє мислення (Р.Кіосакі). Якщо не хочете жити у вічних боргах і фінансовій скруті, то вам слід перестати вірити суспільству і почати жити по-біблійним принципам. Така зміна мислення змінить ваше життя.

Люди купують речі, які їм не потрібні, за гроші, яких у них немає, щоб вразити людей, які їм навіть не подобаються.

 

Біблійні фінансові принципи:

 

1. Уникайте боргів

До багатьох шлюбів можна використовувати таке формулювання: “Поки борги не розлучать нас”. Прикро, але це факт, що через фінансову нестабільність руйнуються сімейні відносини. “Ти мало заробляєш”, “через тебе я нічого не можу собі дозволити”,  “це через тебе у нас такі борги” і т.д.. Така фінансова напруженість виникає здебільшого тому, що сьогодні споживачі вірять у євангелію “Медісон Авеню” - купуй зараз, сплачуй завтра, користуючись щомісячною виплатою. 

Легковажне користування кредитними коштами заганяють людину в глухий кут, з якого дуже важко викарапкатися.

 

2. Будьте чесними

Бог не дозволить нам зберігати у себе те, що ми здобули нечесним шляхом. 

Багатство, заскоро здобуте, поменшується, хто ж збирає помалу примножує. (Пр.13:11)

Кожен працівник гідний своєї зарплатні, якщо він працював старанно і чесно. Вороги Даниїла не могли прикопатися до нього, не могли оскаржити його за нечесну чи несумлінну працю, тому що він все робив як для Бога. 

Підступом його вкинули до левів на жалюгідну смерть, але Бог його зберіг. У Даниїла були усі підстави зневажати царя, який вкинув його у яму, але він привітав його: навіки живи царю! Як високо він поважає своє керівництво, навіть коли воно щось зробило неправильно і проти нього!

Повага до керівника проявляється і в тому, що я не пліткую про нього, навіть коли він не ідеальний.

Ніколи не обмовляйте свого колегу перед керівником заради свого підвищення, щоб він вас не понизив. Раба не обмовляй перед паном його, щоб тебе не прокляв він, і ти винуватим не став. (Пр.30:10)

 

3. Добросовісно працюйте

Працюйте, як для Бога, зарплата не завжди висока, але пенсійна допомога не від світу цього.

Наполегливість - запорука багатства. (М. Сервантес)

Лінь, як іржа, роз'їдає швидше, ніж виснажує праця. (Б. Франклін)

 

4. Відкладайте заощадження

З кожної заплатні слід відкладати 10 відсотків на резервний рахунок. Ви не збіднійте, якщо цю незначну суму не витратите, але через через декілька років накопичиться солідна сума, яка вам явно знадобиться. Щоб досягти цього можна відмовляти собі у певних дрібничках, сигаретах, солодощах, і т.д. Пам’ятайте, ціль варта цього!

Один чоловік жив у пишному палаці, а інший - у темній камері. Один мав майже все, другий - практично нічого. Один перебував у центрі уваги, а іншого буквально зневажали. Через 2000 років потому люди усього світу починають розуміти, хто з цих двох чоловіків зробив важливий вклад у вічність. Вони іменем цього в’язня називають своїх дітей, а іменем імператора - тільки салат чи соус! (Павло і Цезар)

 

5. Навчайте дітей фінансової грамотності

У 1904 році в Уельсі розпочалося велике духовне пробудження. Тисячі людей приходили до Христа, бари зачинялися, злочинність зійшла на нуль, поліція не мала роботи по боротьбі зі злочинністю. Уельс відправляв місіонерів по всьому світу. Один такий місіонер поїхав у Аргентину і просто на вулиці зустрів молодого хлопця, якому розповів про Христа і той покаявся. Його звали Луїс Палау, який згодом став Біллі Гремом. Сповнений вдячності до цього місіонера Біллі у 1970 році вирішив поїхати в Уельс і подякувати цьому народу за те, що допомогли йому знайти Христа. Те, що він там побачив, приголомшило його. Менше одного відсотка населення ходило в церкву. Рівень розлучень і злочинності стали високими і розвивалися шаленими темпами. Багато церков було закрито, а деякі з них перетворилися у бари. Під цими враженнями Біллі зняв фільм “У Бога немає онуків”. Суть цієї стрічки полягає в тому, що кожне покоління несе відповідальність за передачу віри наступному поколінню. В Уельсі через неймовірне духовне пробудження християнство завоювало багатьох, але через 70 років воно цілком зникло. Батьки не зуміли передати дітям свою віру. Так само це стосується і фінансової грамотності. Батьки можуть вчити дітей професії роками у вищих навчальних закладах, як заробляти гроші, але не приділяти їм уваги і часу, щоб показати їм важливі цінності і як розпоряджатися заробленими грошима.

Нашому сину, Марку, 3 роки, ми купили йому копілку, щоб він збирав туди копійки на нову машинку. Через декілька місяців, на новорічні свята, ми розбили копілку і нарахували 50 гривень. Це його перша сума накопичених власних коштів. Якої радості було у нього, щоб піти в магазин і купити нову машину за його “кишенькові” кошти.

 

6. Контролюйте витрати

Незалежно від прибутку, більшість із нас ледве зводить кінці з кінцями. У всіх витрат є одна неприємна риса - їх завжди набагато більше, ніж прибутків. Незалежно від того, скільки заробляє людина, вона не дотягне до наступної зарплати, поки не почне контролювати свої витрати.

Це найважчий і найважливіший принцип, від якого залежить наш фіансовий успіх.

Один чоловік молився так: Боже, дай мудрості заробити гроші, але дай втричі більше мудрості, щоб їх правильно використати.

Ми раби своїх звичок. Зміни свої звички і твоє життя зміниться (Р. Кіосакі)

Бог є багатий і щедрий. У Нього є гроші на всі ваші витрати.

І багатство та слава від Тебе, і Ти пануєш над усім, і в руці Твоїй сила та хоробрість, і в руці Твоїй побільшити та зміцнити все. 1 Хроніки 29:12

Для звільнення від боргів і нового життя - повинна відбутися віднова серця, розуму і гаманця (Мартін Лютер).